БУЛМАРКЕТ ДМ взе участие в Третата Логистична бизнес конференция

03.11.2015 | 18:09

Над 300 участници, 20 лектори и 28 фирмени щанда в експо зоната - този рекорд постави третата Логистична бизнес конференция, организирана от Българска Транспортна Преса и списание ЛОГИСТИКА. С това събитието се утвърди като водещ форум на транспортно-логистичния бранш и свързаните с него производства и услуги.

Конференцията беше на тема „Тенденции и иновации в транспорта и логистиката“ и се осъществи с подкрепата на Ърнст енд Янг - генерален спонсор, Булмаркет - основен спонсор и Представителството на Ивеко в България като специален спонсор.

Стартът й беше даден с приветствено слово на зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. „Транспортът и логистиката са основен бизнес фактор за икономическото развитие на страната ни, като усилията на Министерството на транспорта, информационните технологиите и съобщенията са насочени към създаване на оптимални условия за развитие, както на транспортната инфраструктура, така и на необходимите интермодални терминали“, каза зам.-министър Гинев.

Готови ли сме за новите бизнес модели? На този въпрос се опитаха да отговорят лекторите в първия панел водени от модератора Николай Божилов от Юнимастърс Лоджистикс. Танос Маврос от Ърнст енд Янг, Димитър Баев и Герасим Димитров – Булмаркет ДМ, Арно Куюмджиян, Фесто Производство и Христо Христов от Дискордиа обсъждаха въпроси, свързани с постоянния растеж във веригата на доставки, иновациите в динамично изменящата се бизнес среда и интегрирането на доставчиците. Емоционално беше изказването на Христо Христов от Дискордиа, който разгледа проблемните зони в диалога между транспортно-логистичния бранш, държавата и европейските институции.

Замислени над проблемите, поставени в първия панел, участниците във форума получиха решения на някои от тях във втората част на конференцията, наречена „Ефективни мениджърски практики за пазар на високи скорости“. Водещ на панела бе Кольо Дойнов от Сико Транс.

Явор Панталеев от Ойрошпед и Питър Комхер от Syngenta Agro направиха динамична презентация, доказваща ползата от интеграцията на процесите при 3PL партньорството.

Опит от практиката в управлението на веригите на доставки споделиха представители на водещи логистични фирми и производствени предприятия: Любена Аризанова, Шнайдер Електрик България; Никола Карамалков, Луфтханза Техник София; Антон Стойков, карго-партнер. Тошко Петков от Некст Консулт убеди аудиторията колко е важно един екип да се фокусира върху онова, което клиентът вижда като добавена стойност, а Борислав Георгиев запозна участниците в събитието с визията на Ивеко за екологичен, ефективен и безопасен транспорт.

Информационните технологии се очертават като неизменна част от модерната логистика и на тях беше посветен третият панел на конференцията с модератор Николай Драгомиров, преподавател в УНСС. В него представители на различни софтуерни компании (Делян Капитанов от ISB България, Карстен Холтруп от Trimble Transport&Logistics, Диана Лепоева от Оптим-Ал, Богдан Джордж от Honeywell Sensing and Productivity Solutions) разказаха за предимствата на своите иновативни продукти.

Бурни емоции у слушателите предизвика лекторът Огнян Василев, който подсказа на аудиторията какви въпроси да си задава, когато се появят проблеми в звената, които ръководят. Лекторът посочи десетки примери от своята практика и припомни, че правилните въпроси водят до правилни отговори, а на миналите грешки казваме опит.

Модерни решения за складовата логистика бяха разгледани в последния панел, воден отново от Николай Драгомиров. Христо Урумов от STAMH показа модерни дистрибуционни центрове, които с високотехнологичното си оборудване, приличат на производствени предприятия, и даде ценни съвети кога какъв дистрибуционен център да изберем. Симеон Митев представи платформата БГ Склад и направи обзор в търсенето на логистични площи клас А. Владимир Гюрджиев от Forton представи нов проект на Глориент Инвестмънт България, който предлага устойчиви и ефективни складови решения. „Когато видиш тази сграда, ти се приисква да поръчаш за нейното оборудване системите, които представи г-н Урумов“, обобщи лекторът.

Всъщност това беше една от силните страни на конференцията – темите на лекторите си кореспондираха, а самите лектори се допълваха и водеха диалог помежду си.

По традиция накрая беше изтеглен печелившият участник в томболата. Борил Иванов, управител на Донау Транзит, си тръгна с ваучер за екскурзия по избор на стойност 2000 лв. Наградата беше предоставена от ДСВ Роуд.