Българска фирма ще превози парен локомотив от Втората световна война от Русе до София за ремонт

26.02.2019 | 08:15

Исторически парен локомотив от времето на Втората световна война, който пристигна за ремонт в България по река Дунав, днес тръгва по релсов път от Русе към София.
На гара Плевен той ще престои тази вечер за половин час - от 23.15 до 23.45 ч.
Локомотивът е без работеща спирачна система и това налага да се придвижва в състава на влак, който може да осигури безпрепятственото му транспортиране до София, където ще се извърши цялостният му ремонт.
“Булмаркет рейл карго” е избрана за превозвач на 140-тонния парен локомотив от виенската фирма TransEurop Eisenbahn AG.
Машината е произведена през 1939 г. в Пилзен, Германия. Локомотивът е от серията 50, от която са направени над 3 100 бройки, и се смята за един от най-мощните при движещите се с пара. Мощността му е 1 620 конски сили. Към него има трендер за въглища и когато е пълен, тежи 146 тона. Ползван е за нуждите на войската през Втората световна война, за превоз на войници и муниции, а след това остава в бившата ГДР. В последните 20 години локомотивът е бил експонат в Музея на железопътния транспорт във Виена. Сега собственичката му, австрийката Карин Флайшхакер, дъщеря на бивш железничар, е решила да си го вземе и да го прикачи към атракционен ретро влак, нещо като „Ориент експрес”.
Ремонтът ще струва около 1 милион лева и ще продължи 9 месеца. После по същия път парният локомотив ще се върне във Виена. Собственичката е избрала България за реставрацията му, защото тук са останали най-много парни локомотиви в Европа и има специалисти, които могат да ги върнат към живот. Тя изрично е пожелала да повери превоза му на “Булмаркет рейл карго”.
Транспортирането ще се извърши със скорост до 60 км/ч и периодични технологични спирания на няколко гари по трасето Русе-София.
Днес, 24 февруари, от 10.00 до 15.00 часа ще се извърши последен предпътен преглед на парния локомотив, инструктаж на влаковата бригада и композиране на влак, който ще се движи като „Международен товарен влак“ с №20690. Първият престой на легендарната парна машина е на пътническа гара Русе-Разпределителна от 15.36 до 15.50 ч., където може да бъде разгледан.
Крайната точка на пътуването е гара Кремиковци и по разписание композицията ще пристегне там в 5.01 ч. на 25.02.2019 г.

Посредник