Локомотивът – ветеран може да бъде разгледан на Гара Разпределителна

26.02.2019 | 08:06

Локомотивът – ветеран от Втората световна война, който пристигна по вода от Австрия до Русе, днес може да бъде разгледан от русенци и гостите на града.

Историческата машина може да бъде разгледана от 15.36 до 15.50 ч. на Гара Разпределителна в Русе. След това тя ще бъде включена в състава на специална композиция, с която ще бъде превозена до София, където ще се извърши ремонта.

За превозвач на 140-тонния парен локомотив виенската фирма-собственик TransEurop Eisenbahn AG е избрала “Булмаркет рейл карго”. Локомотивът е без работеща спирачна система и това налага да се придвижва в състава на влак, който може да осигури безпрепятственото му придвижване до София, където ще се направи цялостният му ремонт. Транспортирането ще се извърши със скорост до 60 км/ч и периодични технологични спирания на няколко гари по трасето Русе-София. Очаква се локомотивът да пристигне на гара Подуене в столицата утре около 5 часа сутринта.

Дължината на цялото трасе, което ще измине парният локомотив между Русе и София е 417,714 км, а обратният път към Виена машината ще измине на собствен ход след 9 месечен ремонт.

TVN