Олео протеин ще тества система за пречистване на производствения въздух и отпадни води с озон

15.01.2021 | 12:04

Фирмата продължава да търси най-ефективни съвременни технологии за подобряване на екологията в района

Пречистване на производствените миризми и отпадни води с озон е предложение, което мениджърският екип на Олео протеин разгледа миналата седмица.

Става въпрос за монтиране на генератори в производствените помещения, които да произвеждат на принципа на студената плазма чрез високоволтов ток озон. Той ще минава през двата комина и скруберите, като достига до тях да 2-3 секунди. При съприкосновение с отработения въздух озонът убива миризмите и гъбичките. След 3 часа озонът отново се превръща в кислород.

Самите генератори, произвеждащи озон, са с производителност 1 кг на час, който съдържа различен брой реактори.

Такива вече са монтирани такива в Биовет-Пещера, предстои това да стане и в завода на компанията в Разград. 

Фирмата, която презентира изделията и технологията, използва иновативна технология за пречистване на въздуха и водата с Озон. Това е компания, която ползва експертизата на учени с огромен опит, високотехнологична лаборатория за научноизследователска и развойна дейност, конструира и изгражда съоръжения за пречистване на въздуха, водата и храните от бактерии, вируси, алергени, токсини и миризми.

Озонът е от най-добрите решения за премахването на замърсители, токсични газове и миризми, защото той  окислява (дезинфекцира) и след това са саморазгражда до кислород. В продължение на няколко десетилетия озонът е отлична алтернатива за почистване на околната среда, със сигурност по-атрактивен и по-безопасен и от традиционните методи, които използват химикали.

Технологията е изключителна в дълготрайното премахване на лоши миризми и алергени и микроорганизми. Самият процес трае около 1 час, а въздухът е толкова чист, все едно сме излезли навън след буря, коментираха от фирмата.  

Тя е официален представител за България и Гърция на компания, член на Европейската асоциация на производителите на системи за Озон с издаден сертификат съгласно изискванията на регламента за биоцидите ЕС 528/2012 /BPR/ от 01.09. 2013 /. Дейността на асоциацията е да регистрира, акредитира и сертифицира производителите на озонови генератори за европейския пазар/.

Тестването на устройствата става посредством симулатори, които при физически условия отчитат 100% ефективност и безопасност на произведените системи за озон. Цялостните проучвания за процеса и подобряването на продуктите са завършени чрез лабораторни изследвания.

Другата седмица в Олео протеин ще бъде и друг производител на озонатори. Той е свързан с научнитге среди в страната и има произведени и инсталирани озонгенератори във фирми в различни градове на България.