24 ГОДИНИ ОТ СВОЕТО СЪЗДАВАНЕ ОТБЕЛЯЗВА ДНЕС БУЛМАРКЕТ ДМ

09.05.2020 | 08:53

Преди 24 години на 9 май е регистрирана фирма „БУЛМАРКЕТ“, която стартира бизнеса си с малък склад за пропан-бутан, газозарядна станция и цех за производство на бутилки за газ пробан-бутан . Мястото не е избрано случайно – в Източната промишлена зона на Русе – близо, както до граничния пункт на Дунав мост, така и до ЖП линията. През годините компанията се утвърждава като сериозен играч в бизнеса с пропан-бутан не само в България, но и на Балканите. Днес група „БУЛМАРКЕТ“ има над 10 дъщерни дружества в България, Румъния и Австрия, развивайки различни бизнеси – търговия, складова дейност и транспортни дейности с компресиран и втечнен природен газ, дизелово гориво, бензин, битум.
Дружеството продължава да разширява бизнеса на „Астра Биоплант“ с производството на растителни масла, биодизел, фармацевтичен глицерин, шротове за хранене на животни. Компанията развива активна пристанищна дейност по река Дунав, като осигурява на своите клиенти не само речен, но и ЖП и автомобилен транспорт. И докато преди 24 години във фирмата работят няколко човека, към днешна дата своята заетост намират повече от 1000 служители. Оборотът за изминалата 2019 година е над 2 милиарда лева, което нарежда група „БУЛМАРКЕТ“ в първите 10 фирми на България.
В основата на успеха на групата стоят находчивостта и креативността на хората от екипа на компанията. Бизнесите са преди всичко ноу-хау за България, стартирани от нулата, стъпка по стъпка към постигането на устойчив и траен растеж. Търсени са ниши, които са се оказали през годините перспективни. В много от бизнес начинанията си фирмата е лидер. „БУЛМАРКЕТ“ е първият частен ЖП превозвач в България. След това открива и първата в страната станция за компресиран газ. А не след дълго построява и първия кораб-газовоз. Именно „БУЛМАРКЕТ“ открива за българския пазар първия терминал за LNG – втечнен природен газ. Започва замяната на дизеловото гориво с втечнен природен газ, както и използването му за транспортни цели. Това води след себе си поевтиняване на разходите за гориво, но и постигането на по-високи екологични стандарти на речния и земен транспорт. Компанията притежава четири терминала за обработка на LPG, намиращи се в България и Румъния, с над 500 собствени жп и автоцистерни. „БУЛМАРКЕТ“ е първата компания изградила собствена метанстанция.
Група "БУЛМАРКЕТ" притежава лиценз за извършване на железопътен транспорт от 21 октомври 2005 г. за пренос на товари по цялата железопътна мрежа в Република България.
Железопътните услуги включват транзитни влакове за територията на страната, транспортни решения за вътрешен превоз и големи индустриални компании, организиране и обработка на железопътни товарни пратки. Компанията разполага със съвременни дизелови и електрически локомотиви.
Продължава своето обновяване и „Порт Булмаркет“, най-голямото частно пристанище за обществен транспорт на река Дунав с регионално значение в българския участък. Обособени са седем корабни места в четири различни терминала, а в най-източната част е изграден терминал за опасни товари.

Днес дъщерното предприятие на „БУЛМАРКЕТ ДМ“ – „Оберьостерайхише“ е единственото по рода си в България, което произвежда фармацевтичен глицерин. Така нужен продукт за фармацията, козметиката и особено в периода на пандемията за направата на дезинфектанти.
Дружеството „Олео протеин“ също е сред печелившите дъщерни фирми на компанията. Основно заводът произвежда сурови растителни масла и шрот. Капацитетът на завода е 100 000 тона растително масло годишно. Работните процеси са изцяло автоматизирани с микропроцесорно управление на производствените операции и контрол на технологичните параметри.

„Да се върви по неутъпкани пътеки е много трудно, но ако успееш и резултатът е добър, удовлетворението от свършената работа е огромно.“ Това разказва собственикът на групата Станко Станков. И допълва, че успехите не зависят от един човек. В компанията работи голям екип от специалисти, които отговарят за различните бизнес направления. Те са трудолюбиви и грамотни професионалисти в своята област.
За тези 24 години „БУЛМАРКЕТ“ показа, че може да се справя с различни предизвикателства и да стане уважаван партньор и респектиращ конкурент. Днес, в условията на световна пандемия и невиждан срив на икономическата активност, компанията е изправена пред ново предизвикателство. Загубите са огромни както навсякъде по света, така и в русенското дружество. А мерките, които се вземат и трябва да се приложат, често са непопулярни. Но от „БУЛМАРКЕТ“ не се предават и вярват, че ще успеят да оцелеят и след кризата.
На добър час „БУЛМАРКЕТ“!